Welke geneesmiddelen mogen mee in de handbagage?

U bent hier

Vertrek je deze zomer toch even kort op reis? De beperkingen op vloeistoffen die je mee mag nemen in je handbagage zijn niet van toepassing op geneesmiddelen of babyvoeding. Dit geldt zowel voor medicatie die je tijdens de duur van je vlucht nodig zou hebben, als voor medicijnen die je tijdens je verblijf in het buitenland moet nemen.

Biedt deze bij de controle van de bagage wel aan in een transparante, hersluitbare zak en probeer de hoeveelheden te beperken tot het strikt noodzakelijke.

Belangrijke medicatie (vb. anticonceptie, lensproducten, hartmedicatie, anti-epilectica) bewaar je best in je handbagage, want zo heb je die zeker bij. Te veel medicijnen? Stop dan de helft in je handbagage en de andere helft in je reiskoffer.

Bepaalde ‘labiele’ geneesmiddelen verdragen de atmosfeer in de cargoruimte van een vliegtuig niet. Dat is het geval bij medicijnen die vloeibare eiwitten bevatten (vb. insuline). Voor sommige geneesmiddelen zoals reumamedicijnen zijn vriestemperaturen nefast. Ook bijvoorbeeld glucosestrips voor je glucosemeter neem je best mee in je handbagage. 

Vloeibare voeding

Vloeibare dieetvoeding zoals lactose- of glutenvrije voeding die je tijdens de reis nodig hebt, mag je in hoeveelheden groter dan 100 ml meenemen in je handbagage. Dat is ook zo voor vloeibare babyvoeding op voorwaarde dat de baby meereist. Let op: gekookt water om te mengen met babymelkpoeder is niet toegestaan. Vloeibare voeding voor mindervalide personen mag wel mee, maar er kan wel controle zijn als er enige reden tot argwaan is.

Injectienaalden voor diabetici

Injectienaalden voor diabetici en middelen om hypoglycaemie te behandelen zijn toegelaten, maar geen blikjes of flesjes met frisdrank. Voor naalden en spuiten vraag je best een kort medisch attest aan je arts (in het Engels en het Frans) waaruit blijkt dat je ze niet gebruikt voor intraveneus druggebruik.

Verdovende middelen

Om verdovende geneesmiddelen zoals slaapmiddelen, sterke pijnstillers en ADHD-medicatie mee te nemen naar een land dat deel uitmaakt van het Schengengebied leg je best ook een specifiek document voor. Dat document kan door een arts worden opgesteld, de procedure daarvoor is terug te vinden op de website van FAGG. Reis je naar een land buiten het Schengengebied, raadpleeg je best de website van INCB.

Anti-insectenproducten

Antimuggenproducten met DEET mogen niet mee in de handbagage, die bewaar je best in je reiskoffer. Producten zonder DEET mogen wel mee in de handbagage zolang het geen spray is.

Medicatie die koel bewaard moet blijven

Voor geneesmiddelen die je koel (tussen 2 en 8 graden Celcius) moet bewaren, zoals insuline en oogdruppels, kan je een koeletui gebruiken.

Ook altijd handig: vraag aan je huisarts een Europees medisch attest in meerdere talen voor de medicatie die je nodig hebt. Twijfel je? Spring gerust even binnen, wij adviseren je graag.