Valse kroep bij je kind: wat doe je?

U bent hier

Valse kroep of pseudo kroep is een virusinfectie waarbij de bovenste luchtwegen ontsteken en opzwellen, net als de slijmvliezen van de stembanden. Een aanval van valse kroep veroorzaakt benauwdheid en herken je aan een holle blafhoest. Wat doe je?

Een aanval van valse kroep kan enkele uren duren en gebeurt meestal s’avonds of s’nachts. Vooral kinderen onder de 5 jaar zijn er gevoelig voor. Valse kroep wordt veroorzaakt door virussen die gewone luchtweginfecties veroorzaken. Enkel wie er gevoelig voor is, krijgt valse kroep. De besmetting gebeurt via druppeltje in de lucht, bij niezen en hoesten. 

Symptomen:

  • beginnende verkoudheid
  • ernstige benauwdheid
  • blaffende hoeft
  • gierende ademhaling
  • hese stem

Verzorging

Zo’n aanval is best wel beangstigend. Hoe pak je dit aan?

Valse kroep is normaal gezien een onschuldige infectie. Blijf kalm en stel je kindje gerust. Als het erg huilt of schreeuwt, zwellen de slijmvliezen nog meer en verergert de benauwdheid.  Neem je kindje op schoot in de badkamer en zet de hete kraan van het bad of de douche open. De vrijkomende stoom en de rustgevende situatie helpen je kindje om rustig te ademen. Is de aanval te heftig? Ga dan naar een arts. Die kan ook een middel voorschrijven om de luchtwegen vrij te maken.